Paper + PLA

A dobozok és kartontermékek azok az eszközök, amelyeket nyugodt szívvel dobunk bele a szelektív hulladékgyűjtő szigetek papír feliratú edényeibe. Az élelmiszeripari csomagolóanyagokkal szembeni elvárások, mint a zsír- és páraállóság, vagy az oxigén-áteresztés azonban megkövetelik a karton lakkfelülettel való bevonását vagy a papíripari adalékanyag bevitelt. Erre a célra a leggyakrabban használt anyag a polietilén. A polietilén eleget tesz a csomagolási kritériumoknak, ugyanakkor a karton környezetbarát tulajdonságát semmissé teszi. A polietilén azonban a megfelelő eljárás mellett kiváltható biopolimerek és politejsav bevonó- és adalékanyagok használatával.

 

Környezetbarát élelmiszeripai papírcsomagolás

 

A fejlesztés során a politejsav bevonat vagy adalék hozzáadásakor  a papír felületnemesítéséhez szükséges optimális alapanyagot választják ki. A biodegradálható nyersanyagforrásból előállítható bio-műanyag előnye, hogy megóvja a kartoncsomagolást, ugyanakkor felhasználás után a bevonat vagy az adalék a kartonnal együtt bomlik el.

A PLA (poly lactic acid) olyan bio-műanyag, amely a csomagolásban lévő élelmiszerrel együtt bomlik le, így a csomagolóanyag teljes mértékben környezetbarát. A papír lakkfelületeként és papíripari adalékanyagként is alkalmazható, ennek széleskörű felhasználása azonban még várat magára, a CLB-nél végzett innovatív fejlesztésnek köszönhetően azonban már Magyarországon is elérhetővé válik a PLA felhasználási technológia.